• Het dilemma van de makelaar: zijn commissieloon of het belang van zijn opdrachtgever?

  Feit is en blijft dat het grootste gedeelte van het inkomen van een vastgoedmakelaars bestaat uit commissielonen. In België hanteren makelaars commissielonen rond de 3% op de verkoopsom. Een makelaar komt immers meer dan eens terecht in een situatie waarbij hij moet kiezen tussen het nastreven van zijn eigen belang en dat van de opdrachtgever. Het gevaar is daarbij niet denkbeeldig dat bijvoorbeeld een vastgoedmakelaar niet in alle onafhankelijkheid zoekt naar de optimale prijs voor de verkoper, maar naar deze waar de makelaar de grootste commissie op krijgt. Hoe hoger de verkoopsprijs hoe hoger het commissieloon. Het gebeurt misschien daarom soms wel dan dat makelaars de prijs hoger instellen om nadien, bij weinig verkoop interesse, de prijs in verloop van tijd te laten zakken.

  Maar, indien de woning te hoog geschat wordt loop je het risico dat het langer duurt voordat de woning verkocht wordt, waardoor de verkoper extra woonlasten heeft. Meestal moet de verkoper dan een extra financiering regelen in verband met de aankoop van een nieuwe woning en extra rentelasten.

  Lees meer...

 • Uw gevel aanpakken als je uw huis verkoopt?

  De eerste indruk is bijzonder belangrijk voor een potentiële koper. Een huis dat er van de buitenkant wat smoezelig of vervallen uitziet, zorgt onmiddellijk voor een negatief gevoel, ook al is het van binnen allemaal in orde. Een frisse, verzorgde buitenkant ziet er vriendelijk en uitnodigend uit. Alles wat je daarvoor hoeft te doen, is de gevel een schilderbeurt geven, loshangende elementen recht- en vastzetten en vergeet ook de gordijnen en andere raambekleding niet. Wat iets meer budget kost, maar je huis wel uit kan laten springen, is de gevel laten uitvoegen. 

  Wat je ook besluit te verbouwen, kijk altijd eerst goed naar de behoeften van de potentiële koper. Een zwembad plaatsen in de tuin van een rijtjeshuis zal geen goede investering zijn, net als een extra kamer maken in een appartement, waarvan niemand in het complex kinderen heeft. Kijk ook wat je buren hebben gedaan wat betreft verbouwingen. Heeft iedereen in jouw straat een uitbouw geplaatst, dan is het verstandig dat ook te doen, met het oog op de verkoop. En misschien is nog wel het belangrijkst dat je het huis altijd goed onderhoudt. Een huis zonder gebreken scoort altijd immens veel hoger dan een huis waar een koper moet beginnen met reparaties!

 • Al dan niet een nieuwe badkamer plaatsen als je uw huis verkoopt?

  Een oude badkamer vervangen kan een slimme zet zijn om meerwaarde te creëren. Wel hangt het effect af van de algemene staat van je huis.Is je huis op veel plaatsen aan modernisering toe, dan heeft het weinig zin om alleen de badkamer op te knappen. De nieuwe bewoner zal waarschijnlijk alles willen vervangen. Wil je alleen een nieuwe badkamer plaatsen om het huis te verkopen? Dan kun je het beste voor een keurige, eenvoudige en neutrale badkamer kiezen, het liefst met een aparte douchecabine. Je kunt ook besluiten om een extra toilet apart te plaatsen of een extra badkamer met alleen een douche. Meerdere badkamers zijn erg in trek tegenwoordig.