• Bouwen in plaats van kopen bij BTW-verlaging

  De cijfers in dit artikel komen uit een enquête van het onafhankelijk studiebureau i-VOX, in opdracht van Woningen Blavier, waarbij 600 mensen werden ondervraagd. Wat in dit onderzoek aan het licht kwam, is dat we voor het derde jaar op rij minder plannen maken om te (ver)bouwen. Vooral het aantal mensen dat binnen de 5 jaar wil verbouwen is met 15% gedaald. Deze trend valt wellicht te verklaren vanuit de grote investering die vereist is om een bestaande woning te renoveren volgens de energienormen en het wegvallen van de meeste premies.

  Uit de studie blijkt ook dat een BTW-verlaging van 12 naar 6% voor nieuwbouw voor twee op drie Belgen een reden is om eerder nieuw te bouwen dan een bestaand huis te kopen. 81% heeft nog altijd een baksteen in de maag en wil een eigen huis kopen of bouwen.

  bouwen, verbouwen, enquete, Belgen, baksteen, premies

 • Sidetable voor op het terras

  Bevestig 2 palletten aan elkaar , verf ze in een verf die vochtbestendig is, leg er enkele tuintegels op en je hebt een mooie sidetable voor op je terras.

  sidetable-voor-terras.jpg

 • West-Vlaamse vastgoedprijzen

  In Het Laatste Nieuws verscheen volgend artikel met een statistiek van de Federale Overheidsdienst Economie.

  Prijzen-vastgoed-krant24-04-2015.jpg

  Wat mij opvalt is dat, verspreid over toch een klein gebied de prijzen sterk verschillen: De prijs van een flat in Kuurne 100.000 euro meer is dan in stad Kortrijk (179.917€). De bouwgrond te Lendelede (288€/m²) dubbel zo duur is dan in Kortrijk (138€/m²). Je zou eerder verwachten dat in een stad als Kortrijk de prijzen minstens even hoog zou moeten zijn als in haar dichtste buurgemeenten. Ik vermoed dat er bepaalde criteria zijn waardoor deze prijzen zo sterk van elkaar verschillen. Een ervan is waarschijnlijk het aantal transacties per gemeente, waarop een gemiddelde is berekend. Volgens mij kan deze statistiek geen goede waardemeter zijn van de huidige marktsituatie.